KINA TOPPER LISTEN: ER VERDENS STØRSTE PRODUCENT AF SOLENERGI

 

Grøn energi, vindenergi, solenergi – alternative energiformer er et yderst omdiskuteret emne lige nu. At vi skal passe på hinanden og vores jord er hyppige taleemner, som ofte bliver bragt på banen, efter ord som ”drivhuseffekt” og ”global opvarmning” er blevet en fast del af vores ordforråd. At lave grøn energi er blevet fast del af den politiske dagsorden i mange af verdens lande, og derfor kan Kina glæde sig over at være kommet på toppen af listen over lande, der producerer solenergi; Kina er nemlig lige nu verdens største producent af solenergi.

Målt på kapacitet

Kina er det land i verden, der udleder flest drivhusgasser – en statistik, der ikke pynter på cv’et i en ellers energiopmærksom verden. Den store forurening har fået folk og virksomheder til at protestere; befolkningen har higet efter en øget produktion af grøn energi. Dette har fået Kina til at satse stort på vedvarende og grøn energi. Kinas National Energy Administration har meldt ud, at Kina i 2016 fordoblede solenergiproduktionen – i slutningen af året var solenergiproduktionen således på 77,42 gigawatt. En stor kapacitet, der altså gør Kina til verdens største producent af solenergi. Dog udgør produktionen af solenergien kun 1 % af Kinas samlede energiforbrug – hvor solenergi i Danmark til sammenligning kan udgøre 14 % af det samlede energiforbrug på en sommerdag (Målt i 2014).

Høje ambitioner

Kina har overhalet lande som Tyskland, Italien, USA og Japan på listen over lande, der producerer solenergi. Dog er Kina ikke færdig med at producere solenergi; Kina har for alvor skruet op for de grønne ambitioner. Kina sigter efter at blive endnu bedre til vedvarende energiproduktion inden 2020 – landet vil nemlig investere et tårnhøjt beløb i vedvarende energikilder, herunder solenergi, så de kan forblive i toppen af listen. Kinas udvikling- og reformkommission har meldt ud, at solenergi vil modtage investeringer for mere end 1000 milliarder kroner over de næste fem år. Dog er Kinas National Energy Administration ikke gået i detaljer med, hvordan de mange penge præcist skal bruges.

Investeringerne betyder, at vind-, vand- og solenergi samt kernekraft vil udgøre omkring halvdelen af Kinas nye energiproduktion i 2020 – noget som forventes at medføre over 13 millioner jobs. Ambitionerne er altså tårnhøje ligesom landets samlede energiproduktion.

De europæiske efterløbere

Selvom Kina nu ligger helt i toppen af listen, er der flere europæiske lande, der imponerer, når det kommer til produktion af solenergi. Tyskland og Italien kan nævnes i denne sammenhæng, da begge lande er ganske godt med i forhold til produktion af solenergi.

Generelt kan det siges, at grøn energi er i vækst verden over – i takt med, at der er kommet mere fokus på feltet, er flere lande trådt ind i kampen om at gøre verden sundere og grønnere. I 2015 blev der installeret omkring 500.000 solpaneler i verden – hver dag – og mange af dem altså i Kina. Mange af verdens allerstørste solenergiproducenter ligger da også i Kina, så landet har alle muligheder for at holde på deres anførerstatus.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *